خانه / آثار تاریخی / یخچال حاجی محریم

یخچال حاجی محریم

درباره يخچال حاجي محریم
يخچال حاجي محریم (Mahriym) كه امروز به عنوان يكي از زيباترين و شاخص ترين جاذبه هاي گردشگري شهر استهبان به شمار مي آيد. محمدرضا آل ابراهيم پژوهشگر برجسته استهبان درباره اين بنا مي گويد: «در شمال شهر استهبان و در دل صحرا آب انبار بزرگي وجود دارد كه به يخچال حاجي محريم شهرت دارد. مصالح به كار رفته شده سنگ و ساروج است كه برخلاف بركه هاي استهبان كه همگي معكب مستطيل اند به صورت استوانه ساخته شده است.

سقف آن را پوشش به صورت گنبدي با آجر و گل رس و گچ ساخته اند كه همين نماي گنبدي شكل از هر جاي صحرا قابل مشاهده است. ارتفاع تقريبي گنبد حدود هفت متر است و شعاع دايره آب انبار حدود 5 متر مي باشد. گودي خود آب انبار در حال حاضر مشخص نيست زيرا انباشته از گل و لاي و سنگ است كه به مرور زمان آن را پركرده اند. ولي در افواه عمومي حدود 70-80 متر بوده است كه حاجي محمد رحيم جهت دسترسي به آب هاي زيرزميني آن را حفر نموده است ولي متاسفانه به نتيجه نرسيده است زيرا كه سطح آبهاي زيرزميني استهبان از عمق صد متر به بالاتر است. بعضي ها هم مي گويند: برف هاي زمستاني در آن انباشته مي كرده اند تا به مصرف تابستان برسد و چنين كاري هم عملي نشده است. مردم برايشان تصنيفي ساخته بودند كه يك بيت آن متداول است:

يخچالت حموم شد حاجي محريم
همه پولات تموم شد حاجي محريم

یخچال حاجی محمد رحيم هنوز مي تواند مقدار زيادي آب در خود ذخيره كند: سالم و پابرجاست. در ورودي آن از جهت شمال است و سه سوراخ آبرو در اطراف آن قرار داده اند.»
محل يخچال حاجي مريم
روبروی دانشگاه آزاد، محله میری، در بین اراضی کشاورزی واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۸ شهریور ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۳۴۶۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. (نقل از «دانشنامهٔ تاریخ معماری ایران‌شهر». سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران)

مختصات جغرافيايي: 29°8’1″N 54°2’45″E

ثبت یخچال حاجی محریم
در سال 1387 تمامی اقدامات ثبتی آن مهیا شد و پس از طی مراحل و تشریفات قانونی لازم این اثر تاریخی به شماره 23469 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

عكس: سیدحسن کشفی