خانه / آثار تاریخی / مقبره شیخ على نقى اصطهباناتى

مقبره شیخ على نقى اصطهباناتى

درباره شیخ على نقى اصطهباناتى
سلسله یا فرقه ذهبیه در اوایل حکومت صفویه، ابتدا در خراسان و سپس در شیراز رواج یافت؛ قدمت سلسله (فرقه) دراویش ذهبیه را به قرن سوم هجری قمری و به ابو محفوظ معروف بن فیروز کرخی معروف کرخی نسبت می‌دهند. یکی از مشایخ مشهور این سلسله شیخ علی نقی قطب یا شیخ على بن محمد، معروف به شیخ على نقى اصطهباناتى اصفهانى است. شیخ علی نقی قطب سی ویکم سلسله ذهبیه است (1093 – 1019 ش)

وی عالم حكیم عارف شاعر صوفى، مؤلف «برهان المرتاضین» در بیان طریقه‏ ذهبیه، در یك مقدمه و پنج فصل و خاتمه است. نسخه به خط مؤلف در كتابخانه آستانه‏ رضویه موجود است.

مشارالیه جانشین شیخ نجیب الدین رضا تبریزى اصفهانى بوده و پس از فوت او، قطب سلسله‏ ذهبیه، سید قطب الدین محمد تبریزى شده است. صاحب عنوان در سال 1129 وفات یافته و در بقعه‏ى آقا رضى مدفون گردیده است.

ثبت مقبره شیخ على نقى اصطهباناتى

مقبره شیخ علی نقی اصطهباناتی مربوط به دوره صفوی است و در استهبان، خیابان فقیهی، سمت چپ واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۸ شهریور ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۷۲۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

وضعیت مقبره شیخ على نقى اصطهباناتى در حال حاضر (1393)
بنای مقبره شیخ على نقى اصطهباناتى امروز در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و سالهاست به حال رها شده است و مورد بی توجهی قرار گرفته است.

چنانکه در تصاویر مشخص است، بخشی از این بنا به طور کامل تخریب شده است و تنها بخش مسقف قبر شیخ على نقى سالم مانده است.
بنا به گفته محمدرضا آل ابراهیم، «گورستان شیخ علی نقی، حالت شخصی و تخصیصی داشته است. زیرا این مکان، باغ و مدرسه و خانقاه و محل زندگی شیخ علی نقی بوده که بعدها به گورستان تبدیل می شود.»