خانه / محيط زيست / کت چله خانه

کت چله خانه

درباره کت چله خانه
غارهای بسیار زیادی روی کوه های شهرستان استهبان وجود دارد که به جز دو تای آنها بقیه عمق زیادی ندارند. یکی از معروف ترین این غارها کت چله خانه نام دارد (استهباناتی ها به سوراخ، کت هم می گویند) محمدرضا آل ابراهیم محقق مشهور استهباناتی درباره این غار در کتاب «آثار باستانی، اماکن مذهبی و گردشگاه ها در استهبان» نوشته است: «در جنوب استهبان در دامنه كوه بطالب دو غار بزرگ و به هم و قرينه وجود دارد كه همانند دو چشم يك گاو بر پيشاني كوه بطالب نشسته است. غار سمت راست بزرگتر از آن ديگري است و در انتها با ميانه خود سوراخي دارد كه با وجود تاريكي و باريكي سوراخ و تنگناي نفس گيرباز عده اي از مردم از آن عبور مي كنند و از جاي ديگر كوه بطالب سردر مي آورند.
وجه تسميه غار از آن جا گرفته شده است كه در ابتداي غار سمت راست تكه سنگ بزرگي به ديوار غار تكيه داده و مجراي باريكي درست شده است. زنانيك كه بارور نمي شده اند، اعتقاد براين بوده است كه اگر چهل روز بيايند و از زير اين سنگ رد بشوند صاحب فرزند مي شده اند.»
داخل غار
شواهد تاریخی درباره کت چله خانه
بنا به شواهد تاریخی، احتمالا یکی از بزرگترین قتل عام ها در این غار حادث شده است؛ در تاريخ سيرجان تاليف علي اكبر وثوقي رهبري به استناد از تاريخ آل مظفر تاليف محمود كتبي آمده است كه: «من حيفم مي آيد كه جنايت بزرگ ملك اشرف را براي شما بازگو نكنم. ملك اشرف پس از اين كه متواري شد از شدت عصبانيت «به هر ديار كه مي رسيد ديار نمي گذاشت» «از جمله در شعب بوان يا اصطهبانات كه نمودار جنان است، چون نزول كردند، متوطئه آنجا به غاري رفتند. بگفت تا بر در آن غار آتشي كردند كه از دود آن دو هزار آدمي هلاك شدند.»
هرچند محمدرضا آل ابراهیم بعد از یاد کردن از این سند تاریخی آنرا دچار شبهه می داند: لغت نامه دهخدا شعب بوان را از توابع ممسني مي داند. در جاي ديگري هم نام استهبان يا اصطهبانات مترادف «شعب بوان» نيامده است. در ضمن واژه «اصطهبانات» در متن اصلي تاريخ آل مظفر نيامده است و آقاي علي اكبر وثوقي رهبري بدون قرار دادن در [] جزء متن آورده اند.
تصاویر از سیدحسن کشفی