اولین قربانی، نهالستان آلوده به این ویروس به آتش کشیده شد.مدیر جهاد کشاورزی استهبان در رابطه با این بیماری گفت: بیماری موزائیک انجیر یک بیماری عفونی است و در تمامی کشورهایی که دارای باغات انجیر هستند، به عنوان یکی از بیماری های بسیار خطرناک، و تهدید جدی باغات انجیر محسوب می گردد. این بیماری قبلا در دیگر استانها و در شهرستان ها هم وجود داشته و به تازگی در یکی از نهالستان های استهبان هم مشاهده شده است و می طلبد که باغداران انجیر همگام با مسئولین به صورت ضرب الاجل و فوری اطلاعات خود را در رابطه با این بیماری و راهکارهای مقابله با آن فرا بگیرند تا قبل از آنکه بیماری حتی به یک باغ سرایت نکرده از انتشار این بیماری خطرناک جلوگیری شود، اگر بخواهیم از خطرات این بیماری صحبت کنیم همین بس که با قلمه آلوده، نهال آلوده، ابزارهای هرس مثل قیچی و اره حتی دست که با درخت آلوده تماس داشته، به راحتی بیماری منتقل خواهد شد و لازم به ذکر است که در صورت آلوده شدن احتمالی اگر درختی آزمایش شود که مثبت باشد باید سریعا معدوم گردد و بجز از بین بردن کامل درخت آلوده هیچ توصیه درمانی وجود ندارد.
مصاحبه اختصاصی با مهندس بوستانی مدیر جهاد کشاورزی درباره موزاییک انجیر:
بیماری موزائیک انجیر چه اثرات مخربی بر روی درختان خواهد داشت؟
از آنجایی که برای این بیماری هیچ راه علاجی تاکنون یافت نشده در ابتدا کاهش رشد درخت و کاهش محصول تا اینکه درخت را کامل از پا در می آورد و خشک می کند.
درختان آلوده شده چه علائمی دارند؟
علائم به صورت تغییر رنگ و بد شکلی برگها دیده می شود، برگها به مقدار کم یا زیاد تغییر شکل و اندازه می دهند و مثل قبل پهن نیست و به صورت پنجه های باریک و بلند دیده می شود.
علائم این بیماری بر روی میوه چگونه خود را نشان می دهد؟
میوه های درختان آلوده بسیار کوچکتر از درختان سالم می باشند و دارای لکه های زرد رنگ یا حلقوی هستند و میوه به راحتی بدون رسیدگی ریزش می کند.
بیماری موزائیک انجیر از کجا آمده و چه مناطقی از ایران را آلوده کرده؟
این بیماری در تمام مناطقی که انجیر کشت می شود احتمال آن است که وجود داشته باشد و هم اکنون این بیماری در منطقه خفر و کل نهالستانهای جهرم و یک نهالستان مشخص در استهبان و نهالستان هایی در نیریز گزارش شده است.
این بیماری از چه راه هایی بین درختان منتقل می شود؟
انتقال قلمه یا نهال آلوده در باغ و حتی برگ درخت آلوده
ابزارهای هرس (اره، قیچی، چاقوی پیوند)
استفاده از پیوندک آلوده
بوسیله آفت ها (انواع کنه ها)
تماس دست آلوده(تماس دست به درخت آلوده و تماس گرفتن با درخت سالم)
باغداران چه مواردی را برای جلوگیری از ورود بیماری به باغ خود باید رعایت کنند؟
عدم استفاده از ارقام جدید به خصوص ارقامی که در شهرستان وجود ندارند. استفاده از نهال های شناسنامه دار و از نهالستانهای دارای مجوز رسمی از جهاد کشاورزی و در قلمه گیری حتما با کلنیک های گیاه پزشکی موجود و جهاد کشاورزی همالهنگی شود.
ضدعفونی ابزار هرس به خصوص اره و قیچی توسط باغدار در فصل هرس و استفاده از پیوندک سالم و مطمئن جهت باغدارانی که قصد عملیات پیوند در باغات دارند و قبل از استفاده با مدیریت جهاد کشاورزی و کلنیک ها هماهنگ کنند.
از خرید هر گونه نهال بدون شناسنامه اکیدا خود داری نمایید.
در صورت مشاهده هر گونه علائم مشکوک بر روی درختان یا نهال های موجود در باغ سرییعا به واحد حفظ نباتات جهاد کشاورزی مراجعه نمایید.
آیا آبی یا دیم بودن درختان تاثیری بر انتشار این بیماری دارد؟
با توجه به اینکه در درختان آبی اندام گیاهی(شاخه و برگ) بسیار ترد می باشد لذا انتقال ویروس در باغات آبی بیشتر از دیم می باشد، اما باغات دیم کاملا در معرض تهدید هستند.
اقدامات صورت گرفته توسط مدیریت جهاد کشاورزی؟
بازدید شبکه اعضای مراقبت شهرستان از باغات و نهالستان های آلوده در منطقه جهرم به منظور بررسی بیماری بازدید مستمر اعضای کمیته تولید نهال شهرستان از نهالستان های مجوز دار و بدون مجوز شهرستان ردیابی و پایش این بیماری به مدت یک هفته در مناطق مختلف شهرستان بوسیله 4 گروه از همکاران حفظ نباتات، کلنیک های گیاه پزشکی و باغبانی اطلاع رسانی به باغداران شهرستان با برگزاری کلاس آموزشی و ارسال پیامک برگزاری کارگاه آموزشی برای پرسنل مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان جهت آشنایی با بیماری برگزاری کارگاه آموزشی برای کارشناسان شهرستان های اطراف و انجیر خیز به منظور آشنایی با این بیماری.
نحوه ورود این بیماری در نهالستان استهبان چگونه بوده است؟
بی تردید باید به این نکته اشاره نمود که استفاده از قلمه یا پیوندک آلوده یکی از دلایل آلوده شدن نهالستان می باشد که دلایل آن در حال پیگیری می باشد.
آیا این بیماری به جز درختان انجیر به محصول یا باغات دیگری هم سرایت می کند؟
این بیماری فقط بر روی درختان انجیر فعالیت می کند و مخصوص درختان انجیر می باشد و میزبان دیگری ندارد، شایان ذکر است کلیه ارقام انجیر از جمله رقم سبز، سیاه، متی و شاه انجیر این بیماری مشاهده گردیده است.
آیا پشه گرده افشان( پشه بَر) می تواند بیماری را منتقل کند؟
خیر، پشه گرده افشان (بلاستوفاگا) و پشه پارازیت گرده افشان(ترُمیده) خوشبختانه نمیتوانند بیماری را منتقل کنند و از این راه بیماری منتشر نمی شود.